marque

SELAMAT DATANG KE http://akumanik.blogspot

Salam Semua

BEADS & SEQUINS EMBROIDERIES

Salam semua, Selamat datang ke blog akumanik.blogspot. Tempahan menjahit manik dipelawa kepada semua rakyat Malaysia, termasuk Sabah dan Sarawak. Jika anda berminat untuk membuat tempahan, sila hubungi saya di pdgjawa@hotmail.com atau call/sms di 016-6073467. Jangan malu-malu untuk menghubungi saya.



Blog ini adalah kesinambungan FP aku di http://akumanik.fotopages.com dan juga laman menjahit baju http://naninana.tripod.com/index.html.

Semalam adalah kenangan...Hari ini adalah kenyataan...Esok adalah impian...Semoga setiap detik yang berlalu penuh dengan pengisian dalam menghargai perjalanan kehidupan...

Followers

13.8.12

coklat cookies..

Resepi ni masa aku rajin berporem dengan kawan2, adinda, r-na,zureenaz, kak khay dan lain2.
sebab asik nak carik resepi ni, better aku letak terus kat sini.. hahahaha, baru padan muka google, aku takyah cari dah.'
tadi buat coklat cookies..


dapat 12 keping besar2 tapak tangan cemtu.. hehe
Resepinya:

Bhn2:
4 ounces butter dilembutkan pada suhu bilik
3/4 cawan gula
1/2 sdt garam
1 sdt esen vanilla
1/3 cawan serbuk koko
1 biji telur saiz besar
1 cawan tepung gandum
1/2 sdt bicarbonate of soda
1 cawan chocolate chips
1/2 cawan apa2 jenis kacang eg. walnut, almond, hazelnut.
Cara2nya:

1- Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celcius.

2- Pukul butter, gula, garam dan vanilla hingga sebati gitu..

3- Masukkan serbuk koko, pukul lagi..

4- Berhentikan mixer tu, pastu scrape/ cedok2 tepi mangkuk tu kasi semua rata, pastu bubuhlah telur tadi.

5- Pukul dgn kelajuan paling tinggi dalam 3-4 minit gitu.

6- MAsukkan tepung dan bicarbonate of soda, Pukul lagi..

7- Akhir sekali berhentikan mixer dan masukkan kekacang dan chocolate chips sambil gaul-gaul adunan tadi guna sudip/senduk.

8- Sendukkan adunan tadi ke dalam dulang yg dilapik dengan kertas minyak, jarakkan 2 inci dari satu sama lain.

9- Bakar hingga 10-12 minit sehingga masak.

10- Setelah siap, keluarkan, biarkan dua minit cemtu kemudian dgn berhati2 pindahkan ke redai kueh..dan sejukkan di situ sehingga ia betul2 mengeras yer.

11- Sedia utk dimakan!!

0 Klik sini untuk Komen:

Mari mari

Related Posts with Thumbnails